MITEN KORVAT PUHDISTETAAN ILMAN VANUPUIKKOJA?

Lyhyesti

Jos vanupuikkoja käytetään väärin, ne voivat vaarantaa korviesi terveyden. Kertakäyttöiset vanupuikot, jotka on usein valmistettu muovista, ovat ongelma myös ympäristölle: Niistä syntyy jätettä. Siksi tavalliset vanupuikot ollaan korvaamassa muilla tuotteilla. Korvien puhdistamiseen on olemassa lukuisia vanupuikot korvaavia vaihtoehtoja, esimerkiksi lämpimään veteen kastettu liina, tai puhdistuslusikka. Myös korvasuihketta voidaan käyttää puhdistamiseen.

KORVIEN PUHDISTAMISEEN ON OLEMASSA LUKUISIA VAIHTOEHTOJA – MIKSI NE OVAT VANUPUIKKOJA PAREMPIA? MIKÄ LIUOS KORVAA VANUPUIKOT? ANNA MEIDÄN KERTOA!

Miksi korvat pitäisi puhdistaa ilman vanupuikkoja?

Vanupuikot ovat osa jäteongelmaa

Kertakäyttöisten vanupuikkojen myynti päättyi 1. tammikuuta 2020, samoin kuin kertakäyttöisten muovilautasten ja -kuppien.3 Miksi ne kiellettiin? Kertakäyttöisen muovin ja siitä syntyvän jätteen vähentämiseksi sekä merten suojelemiseksi muovijätteeltä. Jäteveden käsittelylaitokset eivät voi käsitellä vanupuikkoja, jotka ovatkin yksi yleisimmin rannoilla esiintyvistä roskista...(4)

Nykyään on kuitenkin olemassa myös pahvista tai bambusta valmistettuja vanupuikkoja, ja jopa silikonista valmistettuja pestäviä kestovanupuikkoja. Suositellaanko niitä korvien puhdistamiseen?

Vaikutukset terveyteen

Vanupuikkoja käytetään usein väärin, ja silloin ne voivat vahingoittaa korvia. Niitä voidaan käyttää korvalehden puhdistamiseen, mutta korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit ovat yksimielisiä siitä, että niitä ei pidä työntää korvakäytävään.

Tärykalvo sijaitsee lähellä korvakäytävän aukkoa, ja jos vanupuikon kaltainen esine työnnetään korvaan, se voi osua tärykalvoon ja rikkoa sen. Lisäksi tällä tavalla korvavahaa usein vain työnnetään syvemmälle korvakäytävään, jonne se kertyy ja voi muodostaa vahatulpan . (1) Vaiva voi aiheuttaa monia epämiellyttäviä oireita: heikentynyttä kuuloa, ärsytystä, tinnitusta jne.(2)

Lue lisää vahatulpan oireista

Korvien puhdistaminen ilman vanupuikkoa: Millaisia vaihtoehtoja on olemassa?

Korvien puhdistaminen ilman vanupuikkoa: Millaisia vaihtoehtoja on olemassa?

Ensinnäkin: Onko korvien puhdistaminen todella tarpeen? Vastaus on kyllä. Kuulosta ja tasapainosta vastaavana elimenä korvat ansaitsevat huolenpitoa. Puhdista korvat säännöllisesti , sillä näin voit vähentää korvakäytävässä olevan vahan määrää. Hoitamalla korvia säännöllisesti voit ehkäistä monia vaivoja, kuten edellä kuvattuja vahatulppia. Mikä on paras menetelmä? Millä korvat voidaan puhdistaa vanupuikkojen sijaan?

Miten korvat puhdistetaan oikein?

Korvan puhdistuslusikka

Pienessä esineessä on taivutettu kärki ja pieni lusikanmuotoinen rapsutin, jolla voidaan poistaa ylimääräistä vahaa. Puhdistuslusikkaa on käytettävä erittäin varovaisesti, ja sen käyttö tulisi rajoittaa korvan ulkoiseen, näkyvään osaan. Puhdistuslusikan työntäminen korvakäytävään on riskialtista: tärykalvo voi vaurioitua, korvakäytävän iho ärtyä, jne.

Korvakynttilä

Korvakynttilöiden väitetään poistavan vahaa korvakäytävästä polttamisen aikana syntyvän alipaineen avulla. Ole varovainen. Jos käytät korvakynttilää väärin, voi seurauksena olla palovammoja tai muita vammoja.

Lämmin pyyhe

Korvan ulommat osat ja korvakäytävän aukon suuosa voidaan puhdistaa lämpimään veteen kastetulla kankaalla, esim. pyyheliinalla. Menetelmä on hellävarainen ja käytännöllinen korvien näkyvien osien puhdistamiseen. Korvakäytävässä olevaa vahaa ei kuitenkaan voi poistaa pyyhkeen avulla.

Korvasuihke

Korvasuihketta myydään suihkepulloissa, joilla hoitoliuosta voidaan ruiskuttaa suoraan korvakäytävään. Säännöllisesti ja sopivasti annosteltuna suihkeella voidaan vähentää korvakäytävässä olevaa vahaa.

Lue lisää: mikä on paras tuote korvien puhdistamiseen?

Ole varovainen, korvasuihkeet eivät sovellu pienille lapsille.

Lue lisää vauvojen korvien puhdistamisesta

Lähteet:
(1) Définition, causes et symptômes du bouchon de cérumen. 2019. https://www.ameli.fr/
(2) Justin O. Sevy; Anumeha Singh. Cerumen Impaction. 2017
(3) Article France Inter « En 2020, les cotons-tiges disparaissent mais pas le plastique » 01/01/2020 https://www.franceinter.fr/en-2020-les-cotons-tiges-disparaissent-mais-pas-le-plastique
(4) Article L’Express « Pourquoi les cotons-tiges sont une catastrophes pour les plages » 2017 https://www.lexpress.fr/actualite/societe/environnement/pourquoi-les-coton-tiges-sont-une-catastrophe-pour-les-plages_1932434.html

TIESITKÖ?

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden ja vastaavan teknologian käytön. Niiden avulla konsernimme yritykset ja kolmannet tahot, kuten mainostoimistoyhteistyökumppanit, voivat käyttää sinua koskevia tietoja käyttäjätilastojen luomiseen sekä palvelujen ja sinua kiinnostavan sisällön tarjoamiseen sinulle.