MITEN VAHATULPAN VOI POISTAA?

Muutamalla sanalla

Jos sinulla on vahatulppa, on tärkeää muistaa kaksi keskeistä asiaa: älä yritä poistaa tulppaa itse korvaan työnnettävillä välineillä ja vältä korvakäytävään laitettavia nestemäisiä liuoksia, jos tärykalvossa on reikä tai sinulla on korvatulehdus. Näitä poikkeuksia lukuun ottamatta vahatulpan hellävaraiseen poistamiseen suositellaan vahaa hajottavien ja liuottavien korvanpuhdistusliuosten käyttöä. Jos vahatulppa osoittautuu liian suureksi, vahatulppa suositellaan poistattamaan lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla. Etukäteen kannattaa silti käyttää korvanpuhdistusliuosta, sillä se helpottaa vahatulpan poistamista.

Vahatulppa on yleinen korvavaiva. Vahatulppa johtuu epänormaalista korvavahan kertymisestä korvakäytävään, ja se aiheuttaa monenlaisia epämiellyttäviä tuntemuksia, kuten särkyä, kuulon heikkenemistä ja huimausta. Voiko sen poistaa hellävaraisesti kotona? Milloin pitää mennä lääkäriin?

Mitkä ovat vahatulpan oireet?

Vahatulppa on kaikkein yleisin korviin liittyvä vaiva . Se voi aiheuttaa seuraavia oireita:

  • kuulon heikkenemistä
  • tukkoisuuden ja paineen tunnetta korvassa
  • korvakäytävän ärtymistä, kutinaa tai särkyä
  • huminaa tai huimausta

Lue lisää vahatulpan oireista!

Miten vahatulppa muodostuu?

Korvat tuottavat rasvaista eritettä eli korvavahaa suojatakseen korvakäytävää ja tärykalvoa bakteereilta. Vaikka korvavaha on terveyden kannalta hyödyllistä, liian suuret määrät voivat olla haitallisia. Vahan epänormaali kertyminen korvakäytävään voi johtaa vahatulpan muodostumiseen ja aiheuttaa edellä kuvattuja oireita.

Vahatulppa voi muodostua monesta eri syystä : korvavahaa voi muodostua liikaa, tai se ei välttämättä pääse poistumaan korvasta luonnollisesti.

Vahatulpan poistaminen: eri menetelmät

Ensinnäkään vahatulppaa ei missään tapauksessa pidä yrittää poistaa itse korvaan työnnettävillä välineillä, olipa kyseessä vanupuikko tai muu kotoa löytyvä esine.

Vahatulpan poistaminen korvanpuhdistusliuoksella

Huom.! Korvanpuhdistusliuosten käyttöä ei suositella, jos sinulla on korvatulehdus tai reikä tärykalvossa.

Erityistilanteita lukuun ottamatta vahatulppaa voi hoitaa hellävaraisesti kotona. Saatavilla on tähän tarkoitukseen sopivia korvanpuhdistusliuoksia. Apteekista saatavalla liuoksella voi poistaa vahatulpan. Tehokas hoito on vesipohjainen liuos, joka sisältää hyvin siedettyjä pintajännitystä alentavia aineita. Nämä aineet pilkkovat vahan ja liuottavat sen jäänteet.

Tällaisten pintajännitystä alentavien aineiden vaikutuksesta vahatulppa muuttuu emulsioksi, joka poistuu korvakäytävästä luonnollista tietä.

Oikean hoitotuotteen valinta vahatulpan poistamiseksi: Haluan tietää lisää!

Huomaa, että joissakin tapauksissa vahatulppa voi olla liian suuri, jolloin sopivan korvanpuhdistusliuoksen käyttö ei välttämättä riitä. Tällöin tulppa suositellaan poistattamaan terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolla. Liuoksen käyttö ei silti ole turhaa: se pienentää tai ainakin pehmentää vahatulppaa, jolloin lääkärin on helpompi poistaa se.

Lääkärin suorittama vahatulpan poisto

Jos oireet jatkuvat sopivan korvanpuhdistusliuoksen käytöstä huolimatta, älä jää odottelemaan, vaan varaa aika lääkärin vastaanotolle vahatulpan poistoa varten.

Mitä vastaanotolla tehdään? Lääkäri poistaa tulpan mekaanisesti. Tulpan koosta riippuen voidaan käyttää erilaisia tekniikoita: huuhtelua, kaavintaa tai imua.

Älä unohda, että vahaa hajottavien ja liuottavien korvanpuhdistusliuosten käyttö auttaa valmistautumaan näihin toimenpiteisiin ja helpottaa vahatulpan poistamista.

Kysy neuvoa apteekkihenkilökunnalta, lääkäriltä tai korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäriltä.

se nettoyer les oreilles

Miten voin estää vahatulpan muodostumisen?

Miten vahatulpan muodostumisen ennaltaehkäisy kannattaa aloittaa? Puhdista korvat säännöllisesti . Korvien puhdistaminen sopivalla liuoksella kaksi kertaa viikossa säätelee korvavahan määrää korvakäytävässä ja ehkäisee siten sen kertymistä.

Vahatulppien ennaltaehkäisemiseksi suositellaan myös vanupuikkojen käytön lopettamista , sillä ne kerryttävät vahaa korvakäytävään.

Jos haluat puhdistaa korvasi oikein , valitse vesipitoinen, mieluiten merivesipohjainen liuos: merivedellä on paljon elimistön kannalta suotuisia ominaisuuksia . Tiesitkö, että merisuola hajottaa korvavahaa?

Apua sopivan korvanpuhdistustuotteen valintaan

TIESITKÖ?

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden ja vastaavan teknologian käytön. Niiden avulla konsernimme yritykset ja kolmannet tahot, kuten mainostoimistoyhteistyökumppanit, voivat käyttää sinua koskevia tietoja käyttäjätilastojen luomiseen sekä palvelujen ja sinua kiinnostavan sisällön tarjoamiseen sinulle.