MILLAISIA SAIRAUKSIA KORVISSA VOI OLLA?

Muutamalla sanalla

On olemassa monia eri korvasairauksia. Niitä ovat muun muassa vahatulppa, tinnitus, tärykalvon puhkeaminen, hyperakusia, huonokuuloisuus, korvatulehdus,... Näiden sairauksien syyt vaihtelevat suuresti, mutta monia riskejä voidaan pienentää ennaltaehkäisevillä toimilla. Melulta suojautuminen ja hyvä korvahygienia kuuluvat niihin.

KORVISSA VOI OLLA MONIA ERILAISIA SAIRAUKSIA. VAHATULPPA, TINNITUS, KORVATULEHDUS,... MITEN VOIN EHKÄISTÄ KORVIIN JA KUULOON LIITTYVIÄ VAIVOJA?

Korvissa voi olla monia erilaisia sairauksia!

Korvissa voi olla erilaisia sairauksia, jotka vaihtelevat niin yleisyyden kuin vaikeusasteenkin mukaan, ja niitä aiheuttavat monet eri tekijät. Alla on lueteltu muutamia.

Vahatulppa

Vahatulppa johtuu epätavallisen runsaan vahan kertymisestä korvakäytävään. Sinne muodostuu tiivis massa, joka tukkii korvan.(1)

Mitkä ovat vahatulpan oireet?

Tinnitus

Kuulohermojärjestelmän häiriö, jossa kuuloelimet havaitsevat ääniä, joilla ei ole ulkoista lähdettä. Tinnitus voi olla ohimenevää tai kroonista. Havaitut äänet vaihtelevat yksilöllisesti: vihellystä, vinkumista, suhinaa jne. Tinnitus voi liittyä suoraan kuulovaurioon, mutta se voi myös olla oire korvasairaudesta, esimerkiksi huonokuuloisuudesta, akuutista välikorvan tulehduksesta,...(2)

Tärykalvon puhkeaminen

Puhjennut tärykalvo voi olla fyysisen vamman aiheuttama tai johtua meluvauriosta (lyönti, sukeltaminen, esineen aiheuttama vamma, erittäin voimakas melu,...). Tinnituksen tavoin tärykalvo voi puhjeta esimerkiksi akuutin välikorvan tulehduksen seurauksena.(3)

Hyperakusia ja huonokuuloisuus

Hyperakusia tarkoittaa sairaalloista herkkäkuuloisuutta, jossa äänien aistiminen on lisääntynyt. Ääniyliherkkyys saa äänet tuntumaan epämiellyttäviltä tai jopa kivuliailta. Heikkokuuloisuus puolestaan merkitsee alentunutta kuuloa, joka on usein etenevää ja liittyy ikääntymiseen.(4)(5)

Korvatulehdus

Korvatulehduksella tarkoitetaan korvakäytävän tai korvan sisäosien tulehdusta. Se jaetaan kolmeen päätyyppiin: korvakäytävätulehdus, välikorvatulehdus ja sisäkorvatulehdus eli labyrintiitti. Nämä kolme korvatulehduksen eri muotoa esiintyvät ulkoisessa korvakäytävässä, tärykalvon takana olevalla alueella tai sisäkorvassa. Tulehdus voi olla viruksen tai bakteerin aiheuttama.(6)

Miten korvasairauksia voi ehkäistä?

Miten korvasairauksia voi ehkäistä?

Korvissa voi olla monia eri sairauksia, jotka voivat johtua lukuisista eri tekijöistä. Joillakin ehkäisevillä toimenpiteillä voidaan kuitenkin pienentää sairastumisriskiä.

Varovaisuutta vaativat tilanteet

Jotkut aktiviteetit voivat vaikuttaa korviin. Lennätkö paljon? Käytkö usein uimahallissa? Ilmanpaine ja vesi voivat lisätä korvavahan määrää. Altistutko säännöllisesti runsaalle pölylle? Ilmansaasteille? Ne saattavat lisätä korvavahan erittymistä. Tietyt ympäristötekijät on otettava huomioon hoidettaessa korvien terveyttä. (1)

Varo melua!

Melu voi olla vaarallista korville. Jokaisella meistä on rajallinen määrä kuulosoluja, jotka vastaanottavat ääntä: niin kutsuttu kuulopääoma. Jos nämä solut tuhoutuvat, niiden tilalle ei synny uusia. On erittäin tärkeää tiedostaa meluun liittyvät vaarat, jotta kuuloa voidaan suojella ja välttää kuulovaurioihin liittyvät vammat.

Totuttaudu korvien säännölliseen puhdistamiseen...

Puhdista korvasi säänöllisesti , sillä siten voit vähentää vahan määrää korvissa ja ehkäistä korvan, nenän ja kurkun alueen sairauksia, kuten vahatulppia.

Lue lisää: miten korvat puhdistetaan oikein?

... äläkä työnnä korvakäytävääsi mitä tahansa!

Korvakäytävä on hauras. Korvakäytävän ärsytyksen tai jopa tahattoman tärykalvovaurion ehkäisemiseksi on viisasta olla työntämättä mitään korviin. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärit ovat yksimielisiä siitä, ettei vanupuikkoja pidä käyttää muualla kuin korvanlehtien alueella . Paitsi että niistä voi aiheutua vammoja, ne myös usein työntävät vahaa syvemmälle korvaan kohti tärykalvoa, mikä edesauttaa vahatulpan syntymistä.(7)

Jos käytät säännöllisesti korvakäytävään työnnettäviä korvatuppia tai kuulokkeita, puhdista ne säännöllisesti tulehdusriskin pienentämiseksi.

Ota meihin yhteyttä

Mikään ei päihitä korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin näkemystä. Keskustele korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin kanssa korvasairauksien ehkäisemisestä ja/tai jos haluat, että sinulle tehdään kuulokoe. Ennen kaikkea: Jos sinulla on epätavallisia oireita, älä jätä niitä huomiotta!

Tieteellinen lähde:
(1) Définition, causes et symptômes du bouchon de cérumen. 2019. www.ameli.fr
(2) Les acouphènes : définition, causes, conséquences. 2019. www.ameli.fr
(3) Perforation du tympan, Dr. Yohan Servais, médecin généraliste, 2018. www.docteurclic.com
(4)(5) Définition « presbyacousie » et « hyperacousie » www.larousse.fr Consulté le 15/01/2020
(6) Santé : Otite, définition. www.futura-sciences.com Consulté le 15/01/2020
(7) Justin O. Sevy ; Anumeha Singh. Cerumen Impaction. 2017

TIESITKÖ?

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden ja vastaavan teknologian käytön. Niiden avulla konsernimme yritykset ja kolmannet tahot, kuten mainostoimistoyhteistyökumppanit, voivat käyttää sinua koskevia tietoja käyttäjätilastojen luomiseen sekä palvelujen ja sinua kiinnostavan sisällön tarjoamiseen sinulle.