HOE WERKT HET OOR?

Samenvatting

Het oor is het gehoor- en evenwichtsorgaan. Het bestaat om te beginnen uit het buitenoor, dat op zijn beurt bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Dan komt het middenoor, bestaande uit het trommelvlies en de drie gehoorbeentjes. Ten slotte is er het binnenoor: dit bestaat uit het vestibulaire systeem. Elk van deze onderdelen speelt een fundamentele rol in het opvangen, versterken, omzetten en doorgeven van een externe geluidsgolf in een zenuwsignaal dat begrijpelijk is voor de hersenen.

HET OOR IS ESSENTIEEL VOOR ONS GEHOOR EN ONS EVENWICHT. WAARUIT BESTAAT DIT COMPLEXE ORGAAN? HOE WERKT HET?

De anatomie van het oor

Het oor heeft twee functies: gehoor en evenwicht. Dit orgaan met zijn complexe mechanismen bestaat uit drie verschillende onderdelen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor.

Het buitenoor

Het buitenoor bestaat uit twee verschillende onderdelen. Om te beginnen het zichtbare deel van het gehoororgaan: de oorschelp. De oorschelp vangt geluiden op, versterkt ze en leidt ze naar het tweede gedeelte van het buitenoor: de gehoorgang. Via de gehoorgang worden geluidstrillingen naar het trommelvlies geleid.

De gehoorgang speelt ook een beschermende rol voor het oor, want hierin bevinden zich de oorsmeerklieren. Deze klieren produceren oorsmeer , een vettige stof die verantwoordelijk is voor het smeren van de wanden van de gehoorgang en het opvangen van vuil. Oorsmeer verlaat het oor langs natuurlijke weg en neemt dat vuil met zich mee.

Let op: In abnormaal hoge hoeveelheden kan deze stof leiden tot een oorsmeerverstopping . Klik hier voor alles wat u moet weten over de symptomen van een oorsmeerverstopping .

Het middenoor

Het middenoor bevindt zich tussen het buiten- en het binnenoor en bestaat om te beginnen uit het trommelvlies, een zeer dun membraan dat trilt onder het effect van een geluidsgolf. Daarachter ligt de middenoorholte: deze ronde holte wordt gevormd door drie oorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Welke rol spelen deze beentjes? Ze versterken de akoestische trillingen die door het trommelvlies worden ontvangen, zetten ze om en brengen ze vervolgens over naar het binnenoor.

Het middenoor beschermt het oor ook tegen te harde geluiden (> 80 dB): het beperkt de versterking van geluiden die harder zijn dan deze waarde. Ten slotte communiceert het middenoor met de buis van Eustachius, die zelf weer is verbonden met de achterkant van het gehemelte, ter hoogte van de neus. Dit garandeert een evenwicht tussen de buitenomgeving en die van het middenoor.

Het binnenoor

Het binnenoor

De structuur van het binnenoor bestaat uit twee organen: het gehoororgaan, het slakkenhuis, en het evenwichtsorgaan, het vestibulaire systeem. Deze twee elementen zijn verbonden met de hersenen waarnaar ze respectievelijk geluidssignalen en evenwichtsgerelateerde signalen overbrengen.

Het slakkenhuis bevat een vloeistof waarin de haarcellen drijven. De trilhaartjes van deze zintuigcellen zijn de bron van de zenuwsignalen: wanneer ze de geluidstrillingen uit het middenoor ontvangen, transformeren ze die om deze via de gehoorzenuw naar de hersenen te sturen. De haarcellen worden niet vernieuwd! Er is maar een beperkt aantal haarcellen aanwezig en die moeten dus behouden blijven. Daarom is het belangrijk u bewust te zijn van de gevaren van lawaai.

Meer informatie: Hoe bescherm ik mijzelf tegen lawaai?

Het vestibulaire systeem wordt gevormd door drie halfronde kanaaltjes. Deze zijn met een vloeistof gevuld, die beweegt wanneer uw hoofd beweegt: deze beweging wordt opgevangen door de omliggende zintuigcellen die deze in zenuwsignalen omzetten. Het vestibulaire systeem bevat ook de otolietorganen: de utriculus en de sacculus, die gevoelig zijn voor verticale en horizontale versnelling en zwaartekracht.

Om het evenwicht te behouden, verwerken de hersenen de informatie die ze ontvangen van het vestibulaire systeem van het binnenoor, samen met informatie van de ogen, spier- en huidsensoren, enzovoort.

Het oor, een complex maar kwetsbaar orgaan

Weten hoe het oor werkt, betekent ook bewust te zijn van het belang van alle elementen waaruit het bestaat. Oorschelp, gehoorgang, trommelvlies, gehoorbeentjes, slakkenhuis, vestibulair systeem... Elk van deze onderdelen heeft een goed afgebakende rol die essentieel is voor de gezondheid van het oor.

Om deze mechanismen te beschermen tegen de verschillende aandoeningen van het oor en te zorgen voor een goed gehoor en een goed evenwicht, moeten preventieve maatregelen worden genomen: pas op met lawaai, reinig uw oren regelmatig en op de juiste manier

Laten we hier eens verder naar kijken: hoe maak ik mijn oren op de juiste manier schoon?

Bronnen:
https://www.lesvertiges.com/oreille-interne/otoconies-recepteurs-otolithiques.html (consulté le 15/01/2020)
https://www.futura-sciences.com/sante/dossiers/medecine-bruit-effets-sante-259/page/2/ (consulté le 15/01/2020)
http://www.cochlea.org/audition/oreille (consulté le 15/01/2020)
https://www.msdmanuals.com/fr/accueil/troubles-du-nez,-de-la-gorge-et-de-l’oreille/troubles-de-l’oreille-interne/présentation-de-l’oreille-interne (consulté le 15/01/2020)

DENK ERAAN...

Door verder te browsen, accepteert u het gebruik van cookies en soortgelijke technologieën die het gebruik van uw gegevens door onze groepsmaatschappijen en derden, zoals reclamebureaus en partners, mogelijk maken, om publiekstatistieken te verkrijgen, u diensten en redactionele inhoud aan te bieden met betrekking tot uw interesses.