HOE U ZICH KUNT BESCHERMEN TEGEN LAWAAI?

In enkele woorden

Lawaai kan een gevaar inhouden voor de gezondheid van onze oren. Bij een te hoog volume kan het ons gehoor onomkeerbaar beschadigd raken. Om zich te beschermen tegen geluidsoverlast moet u proberen om het lawaai te onderdrukken: uw woning goed isoleren, het volume van de apparatuur reduceren. Mocht dit onmogelijk zijn, is het raadzaam om gehoorbescherming te gebruiken... Als dit niet mogelijk is, moet u niet aarzelen om gehoorbescherming te dragen. Gehoorbescherming en oordopjes zijn meer dan aanbevolen in lawaaierige omgevingen!

Buren die lawaai maken, wegenwerken in de buurt, te hoge geluidsniveaus bij het gebruik van koptelefoons... Overal bestaat er een risico op gehoorbeschadiging. Wat is de impact van lawaai op ons gehoor? Hoe beschermt u zich tegen de risico's?

Het is noodzakelijk om voldoende geïnformeerd te zijn over de gevaren van lawaai!

Zorg dragen voor uw oren betekent enerzijds een regelmatige oorhygiëne onderhouden, maar ook de oren beschermen tegen agressies van buitenaf, zoals geluidsoverlast.

We beschikken immers over een beperkt aantal sensorische cellen die gereserveerd zijn voor het opvangen van geluid. Eenmaal beschadigd, vernieuwen deze cellen zichzelf niet. Het is daarom van essentieel belang om ons gehoorvermogen in stand te houden!

Decibelschaal

Om mensen beter te informeren en voor te lichten over de gevaren van lawaai, heeft de vereniging Journée Nationale de l’Audition een decibelschaal (dB) opgesteld, die weergeeft welk geluidsvolume door het oor wordt opgevangen.

  • Zeer stil, 20 dB: rustige tuin, fluisteren met een lage stem,
  • Comfortabel, 40 dB: kantooromgeving of rustig appartement,
  • Draaglijk, 60 dB: normaal gesprek, venster uitgevend op een straat,
  • Vermoeiend, 70 dB: stofzuiger, grasmaaier, blazer,
  • Irritant, 80 dB: zwaar autoverkeer, sirenes,
  • Risicovol, 90 dB: TGV, motor vlakbij, tractor,
  • Gevaarlijk, 100 dB: hoofdtelefoons op vol vermogen, concerten,
  • Schadelijk, 110 dB: luide autoluidsprekers,
  • Nefast, 140 dB: opstijgend vliegtuig, drilboor.

Wat zijn de gevaren van lawaai?

Zelfs occasionele blootstelling zonder gehoorbescherming aan een geluidsvolume van meer dan 100 dB vormt een gevaar: de zintuiglijke cellen van het oor kunnen worden beschadigd. De risico's? Gehoorverlies, oorsuizen, hyperacusis... de aanhoudende of terugkerende blootstelling aan lawaai boven 85 dB kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid van het oor en het gehoorvermogen reduceren.

Zonder noodzakelijkerwijs een dermate hoog decibelniveau te bereiken, kan een lawaaierige omgeving een verhoging van de bloeddruk en de hartslag veroorzaken. Daardoor ontstaat er akoestische stress, die het verstaan van spraak kan bemoeilijken.

Ongewenst en oncontroleerbaar lawaai kan ook van invloed zijn op onze stemming en gedrag; als het 's nachts aanhoudt, kan het de slaap verstoren en leiden tot concentratiestoornissen.

Hoe u zich kunt beschermen tegen lawaaioverlast?

Hoe kan ik omgevingslawaai verminderen?

Probeer in eerste instantie om waar mogelijk de intensiteit van deze geluiden te beperken. Thuis, door bijvoorbeeld goed isolerende deuren en ramen: het geluid dat door de lucht van buitenaf wordt meegevoerd, wordt zo gedempt.

Om ruis van elektrische apparaten en meubels in uw woning te voorkomen, kunt u vilten geluiddempers, rubberen dempers en kurkoplossingen uitproberen. Dit materiaal absorbeert uitstekend geluid en vermindert trillingen. Aarzel ten slotte niet om de etiketten van huishoudelijke apparaten te inspecteren voor aankoop; sinds 2011 geven ze het geluidsniveau aan.

Denk er ook aan om er een gewoonte van te maken om het volume van televisie, radio en luidsprekers zachter te zetten...

Hoe kan ik mezelf beschermen in een lawaaierige omgeving?

Hoe kan ik mezelf beschermen in een lawaaierige omgeving?

Of het nu gaat om een eenmalige, intensief lawaaierige activiteit of aanhoudend omgevingslawaai, het gebruik van oorbeschermers of oordopjes is aan te bevelen.

Merk ook op dat na de blootstelling aan lawaai, een recuperatietijd nodig is om de hoorprestatie op peil te houden. Regelmatige pauzes op een rustige plaats zijn aan te bevelen.

Vraagt u zich af welk geluidsniveau er in uw omgeving aanwezig is? Er zijn smartphone-applicaties waarmee u de omliggende decibels in realtime kunt meten.

Risicopreventie

Pijn in de oren, gesuis, gehoorverlies... Wees alert en negeer geen ongebruikelijke symptomen. Het kan een oorprop , zijn, maar er kan ook meer aan de hand zijn! Gehoorproblemen komen voor in verschillende vormen . Aarzel niet om een KNO-arts te raadplegen.

Ik blijf het mezelf afvragen, wat zijn de symptomen van een oorprop?

DENK ERAAN...

Door verder te browsen, accepteert u het gebruik van cookies en soortgelijke technologieën die het gebruik van uw gegevens door onze groepsmaatschappijen en derden, zoals reclamebureaus en partners, mogelijk maken, om publiekstatistieken te verkrijgen, u diensten en redactionele inhoud aan te bieden met betrekking tot uw interesses.