IHMISEN KORVA: 8 EPÄTAVALLISTA FAKTAA!

Muutamalla sanalla

Ihmisen korva on herkkä, monimutkainen ja varsin epätavallinen elin.
1. Korvassa sijaitsevat ihmiselimistön pienimmät luut.
2. Molemmat korvat kuulevat eri tavoin.
3. Absoluuttinen sävelkorva tarkoittaa kykyä yhdistää ääni oikeaan säveleen.
4. Kuulo on sikiön tarkin aisti.
5. Kuulemme jopa nukkuessamme.
6. Korvat kasvavat ihmisen koko elämän ajan.
7. Korva on tasapainoelimemme.
8. Ihmiskorvan kuuloalue on rajallinen.

IHMISEN KORVA ON ERIKOINEN ELIN JO ULKOMUOTONSA ANSIOSTA. MITÄ MUITA USKOMATTOMIA FAKTOJA SIIHEN LIITTYY ERIKOISEN ULKONÄÖN LISÄKSI? MIKÄ TEKEE KORVISTAMME NIIN AINUTLAATUISEN ELIMEN?

8 EPÄTAVALLISTA FAKTAA IHMISEN KORVISTA

Korvassa sijaitsevat ihmiselimistön pienimmät luut.

Ihmiskehon pienin luu, jalustin, sijaitsee välikorvassa. Se painaa 2–4,3 mg ja on 2,6–3,4 mm pitkä, suunnilleen riisinjyvän kokoinen! Kuuloluun nimi tulee sen muodosta, joka muistuttaa ratsastajien käyttämää jalustaa. Sisäkorvassa sijaitsee myös kaksi muuta pientä luuta, vasara ja alasin. Nämä kolme luuta vastaavat yhdessä tärykalvon äänivärähtelyjen välittämisestä sisäkorvaan.(1)

Lue lisää: miten korva toimii?

Molemmat korvat kuulevat eri tavoin.

Oikea korva on herkempi melodioille ja musiikille, kun taas vasen korva on herkempi puheelle, mikä on osoitettu 3 000 vauvalla tehdyssä tutkimuksessa. (2)

Absoluuttinen sävelkorva tarkoittaa kykyä yhdistää ääni oikeaan säveleen

Absoluuttinen sävelkorva merkitsee synnynnäistä kykyä tunnistaa sävel ilman ulkoista äänireferenssiä. (3) Maailmankuululla säveltäjällä Wolfgang Amadeus Mozartilla oli absoluuttinen sävelkorva.

Kuulo on sikiön tarkin aisti

Kosketus-, haju- ja makuaistin jälkeen kuuloaisti on neljäs aisti, joka sikiölle kehittyy. Loppuraskaudessa se on kuitenkin sikiön tarkin aisti. Kohdun sisäinen äänimaailma koostuu istukan äänistä sekä äidin ja hänen elimistönsä tuottamista äänistä. Raskausviikoilla 26–28 sikiö alkaa ymmärtää ääniä: Sen kuulo kehittyy.(4)

Kuulemme jopa nukkuessamme

Aivot on herkkiä havainnoimaan ympäristöä jopa silloin, kun nukumme. Niinpä ihmiskorva kuulee silloinkin, kun olemme unessa. Eikä siinä kaikki: Aivot tulkitsevat sanoja ja ääniä jopa ihmisen nukkuessa, ja tuottavat niihin sopivat reaktiot!(5)

Korvat kasvavat ihmisen koko elämän ajan

Saksalaisen biologin 1 448 vapaaehtoisella 0–92-vuotiaalla henkilöillä tekemä tutkimus osoitti, että korvalehden pinta-ala kasvaa ihmisen koko elinajan. 20 vuoden iästä alkaen keskimääräinen kasvuvauhti on jopa laskettu: 0,26 mm/vuosi miehillä ja 0,19 mm/vuosi naisilla.6,7 Korvat kasvavat, kun vanhenemme.

Korva on tasapainoelimemme

Ihmiskorvalla on kaksi tehtävää: kuulo ja tasapaino. Tarkemmin sanottuna tasapainosta vastaa tasapainoelin. Sisäkorvassa sijaitseva elin havaitsee kehon liikkeet ja varmistaa tasapainon säilyttämisen.

Tämä selittää sen, miksi huimaus voi olla oire korvasairaudesta .

Lue lisää: Mitkä ovat vahatulpan oireet?

Ihmiskorvan kuuloalue on rajallinen

Ihmiskorva havaitsee taajuuksia välillä 20 – 20 000 Hz.8 Alle 20 Hz:n äänet luokitellaan infraääniksi ja jotkut eläimet, kuten norsut ja myyrät kuulevat niitä. Ultraäänet ovat yli 20 000 Hz:n ääniä. Kissat ja koirat kuulevat niitä jopa 40 000 Hz:iin asti. Ultraäänien esiintymisalue ulottuu paljon tätä korkeammalle, esimerkiksi delfiinit kuulevat jopa 160 000 Hz:n taajuuksia!

Ihmiskorva: epätavallinen, monimutkainen ja herkkä

Ihmiskorva: epätavallinen, monimutkainen ja herkkä

On hyödyllistä oppia uutta korvasta näiden uskomattomien faktojen avulla. Vielä parempaa on olla tietoinen korvien merkityksestä ja huolehtia niiden terveydestä.

Kuten mainitsimme edellä, ne ovat elintärkeät kuulollemme ja tasapainollemme. Meidän on huolehdittava korvistamme. Voimme ennaltaehkäistä vaivoja: suojautumalla melulta , välttämällä vanupuikkojen käyttöä , puhdistamalla korviin laitettavat välineet säännöllisesti, puhdistamalla korvat säännöllisesti

Lue lisää: miten korvat puhdistetaan oikein?

Lähteet:
(1) https://www.futura-sciences.com/sante/questions-reponses/corps-humain-plus-petit-os-corps-humain-73/ (consulté le 13/03/20
(2) https://www.sciencedaily.com/releases/2004/09/040910082553.htm, “Left and right ears not created equal as newborns process sounds, finds UCLA/UA Research, Septembre 2004 (consulté le 13/03/20)
(3) https://www.scienceshumaines.com/l-oreille-absolue-innee-ou-acquise_fr_3973.html, Oliver Vitouch, « Absolutist models of absolute pitch are absolutely misleading », et Frank A. Russo et al., « Learning the "special note": Evidence for a critical period for absolute pitch acquisition », Music Perception, vol. XXI, n° 1, automne 2003.
(4) https://www.em-consulte.com/en/article/256070, « Audition fœtale, mythe ou réalité ? » D. Chelli, B. Chanoufi, Service de gynécologie obstétrique A, centre de maternité et de néonatalogie, La Rabta, Tunisie, Octobre 2008. (consulté le 18/03/20)
(5) https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982214009944, « Inducing Task-Relevant Responses to Speech in the Sleeping Brain » Sid Kouider, Laboratoire de Sciences Cognitives et Psycholinguistique, Paris, « Current Biology » Septembre 2014.
(6) https://www.science-et-vie.com/questions-reponses/est-il-vrai-que-nos-oreilles-grandissent-toute-notre-vie-50812, (consulté le 18/03/20)
(7) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18196763/, « Human ears grow throughout the entire lifetime » Niemitz C, Institute for Human Biology and Physical Anthropology, Freie Universität Berlin, December 2007.
(8) http://culturesciencesphysique.ens-lyon.fr/ressource/Audition.xml “Audition humaine » G. Bonnet, G. Camus, Culture Sciences Physiques, Septembre 2005.

TIESITKÖ?

Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden ja vastaavan teknologian käytön. Niiden avulla konsernimme yritykset ja kolmannet tahot, kuten mainostoimistoyhteistyökumppanit, voivat käyttää sinua koskevia tietoja käyttäjätilastojen luomiseen sekä palvelujen ja sinua kiinnostavan sisällön tarjoamiseen sinulle.