HOE KUNT U EEN OORPROP VERWIJDEREN?

In enkele woorden

Indien u een oorprop heeft dient u twee belangrijke punten in gedachten te houden: probeer de oorprop niet te verwijderen met een voorwerp en vermijd vloeibare oplossingen in de gehoorgang in het geval van een geperforeerd trommelvlies of een oorontsteking. Naast deze voorzorgsmaatregelen worden cerumenolytische en cerumunoplossende ooroplossingen aanbevolen om de prop voorzichtig te verwijderen. Indien de verstopping aanhoudt of ernstig is, wordt de tussenkomst van een oorspecialist aanbevolen. Aangepaste ooroplossingen worden ook aanbevolen voorafgaand aan een medisch onderzoek daar ze de extractie van de oorprop vergemakkelijken.

Een oorprop is een vaak voorkomende ooraandoening. De vorming ervan gebeurt door een abnormale ophoping van oorsmeer onderin de externe gehoorgang en veroorzaakt verschillende onaangename symptomen: pijn, druk door een verstopt oor, gehoorverlies... Bestaat er een methode om ze thuis in alle zachtheid te verwijderen? Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Oorproppen: wat zijn de symptomen?

Van alle ooraandoeningen , is een cerumenprop de meest voorkomende . De oorprop ook wel oorsmeerprop genoemd, kan optreden als u de volgende symptomen opmerkt:

  • Een afname van het gehoorvermogen
  • Een verstopt oor of druk in het oor
  • Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang
  • Tinnitus (oorsuizen) of duizeligheid...

Lees meer over de symptomen van een oorprop!

Hoe worden oorproppen gevormd?

Onze oren produceren cerumen , een vette substantie die als taak heeft om de buitenste gehoorgang en het trommelvlies te beschermen tegen bacteriën. Ondanks het feit dat oorsmeer nuttig is voor onze gezondheid, kan het schadelijk zijn in overmatige hoeveelheden. Bij een abnormale ophoping in het oorkanaal, kan er een oorprop ontstaan die bovengenoemde symptomen kan veroorzaken.

De oorzaken voor de overproductie van oorsmeer of moeilijkheden om het op natuurlijke wijze te evacueren, kunnen uiteenlopend zijn.

Een oorprop verwijderen: de verschillende methodes

Denk eraan dat het sterk wordt afgeraden om zelf een oorprop te verwijderen met een voorwerp, of dat nu een wattenstaafje is of een ander geïmproviseerd hulpmiddel.

Het verwijderen van een oorprop met een oorhygiëneoplossing

Opgelet! In het geval van een oorontsteking of geperforeerd trommelvlies wordt het gebruik van een ooroplossing afgeraden.

Behalve in uitzonderlijke situaties is het mogelijk om zelf thuis de oorprop op een zachte manier te verwijderen. Er bestaan geschikte ooroplossingen. Ze zijn verkrijgbaar in de apotheek, ze kunnen oorproppen verwijderen. Voor een effectieve behandeling wordt de voorkeur gegeven aan waterige oplossingen met goed te verdragen oppervlakteactieve stoffen die het mogelijk maken om de componenten van het oorsmeer te scheiden en de fragmenten ervan op te lossen.

De werking van deze oppervlakte-actieve stoffen op de oorprop vormt een emulsie, die op een natuurlijke en eenvoudige wijze uit het externe gehoorkanaal kan worden geëvacueerd.

Mijn oorhygiëneoplossing kiezen: Ik wil meer informatie!

Merk op dat wanneer de verstopping te ernstig is, een behandeling met een geschikte ooroplossing niet altijd voldoende is. Er wordt in dat geval aangeraden om de oorprop door een oorspecialist te laten verwijderen. Het gebruik van een ooroplossing is echter geen overbodige luxe: zo kan de oorprop worden verkleind of verzacht, wat de extractie door de oorarts zal vergemakkelijken.

De verwijdering van oorproppen door een arts

Ondanks het gebruik van een geschikte ooroplossing zijn de symptomen er nog steeds... Wacht niet te lang: maak een afspraak met een kno-arts om uw oorprop te laten verwijderen.

Hoe verloopt dat? De arts zal een klinische ingreep uitvoeren. Afhankelijk van de omvang van de verstopping bestaan er verschillende methodes: irrigatie, curettage, aspiratie...

Vergeet niet dat cerumenolytische en cerumenoplossende ooroplossingen nuttig zijn ter voorbereiding van deze procedure en het vergemakkelijken van de extractie van de oorprop.

Vraag uw apotheker, arts of oorspecialist om advies.

se nettoyer les oreilles

Oorproppen: de vorming ervan voorkomen

Het eerste wat u moet doen om de vorming van oorproppen te voorkomen ? Een regelmatige oorhygiëne handhaven . Twee keer per week uw oren reinigen met een geschikte oplossing helpt om de hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang te reguleren en ophopingen te voorkomen.

Het gebruik van wattenstaafjes vermijden wordt ook aanbevolen om de vorming van oorproppen te voorkomen, daar ze bijdragen aan de ophoping van oorsmeer onderin de gehoorgang.

Om uw oren grondig te reinigen , wordt een waterige oplossing op basis van zeewater aanbevolen: de voordelen voor het lichaam zijn talrijk. Wist u dat zeezout cerumenolytische eigenschappen heeft?

Help me om de meest geschikte oorhygiëneoplossing te vinden!

DENK ERAAN...

Door verder te browsen, accepteert u het gebruik van cookies en soortgelijke technologieën die het gebruik van uw gegevens door onze groepsmaatschappijen en derden, zoals reclamebureaus en partners, mogelijk maken, om publiekstatistieken te verkrijgen, u diensten en redactionele inhoud aan te bieden met betrekking tot uw interesses.