WELKE AANDOENINGEN TREFFEN HET OOR?

Samenvatting

Diverse aandoeningen kunnen het oor treffen. Hiertoe behoren oorsmeerverstopping, tinnitus, perforatie van het trommelvlies, hyperacusis, ouderdomsslechthorendheid, oorontsteking... Hoewel deze aandoeningen allerlei verschillende oorzaken kunnen hebben, kunt u preventiemaatregelen nemen om bepaalde risico’s te beperken. Uzelf beschermen tegen lawaai en het handhaven van een goede oorhygiëne behoren tot die maatregelen.

HET OOR KAN WORDEN GETROFFEN DOOR VERSCHILLENDE AANDOENINGEN VAN ALLERLEI AARD. CERUMENVERSTOPPING, TINNITUS, OORONTSTEKING... WELKE MAATREGELEN MOET IK NEMEN TEGEN DEZE OOR- EN GEHOORPROBLEMEN?

Er bestaat een groot aantal verschillende ooraandoeningen!

Diverse aandoeningen kunnen het oor treffen en sommige daarvan komen vaker voor dan andere. Ze kunnen ernstig of minder ernstig zijn en allerlei verschillende oorzaken hebben. Hier volgt een lijst van enkele aandoeningen.

Cerumenverstopping

Dit wordt ook wel oorsmeerverstopping genoemd en is het gevolg van een abnormale ophoping van cerumen in de gehoorgang. Er vormt zich een dichte massa, die het oor vervolgens blokkeert.(1)

Wat zijn de symptomen van cerumenverstopping

Tinnitus

Tinnitus is gerelateerd aan een verstoring van het gehoorzenuwstelsel. Het merkt geluidssignalen op die niet door extern geluid worden veroorzaakt. Dit kan van voorbijgaande of chronische aard zijn. De gehoorde geluiden verschillen per persoon: fluiten, piepen, ratelen enzovoort. Tinnitus kan rechtstreeks gerelateerd zijn aan gehoorschade, maar kan ook symptomatisch zijn voor een oorziekte, zoals die hierboven worden vermeld: ouderdomsslechthorendheid, acute oorontsteking… (2)

Geperforeerd trommelvlies

Een geperforeerd trommelvlies kan het gevolg zijn van directe fysieke schade of lawaaischade (een klap, duiken, verwonding door een voorwerp, zeer harde geluiden...). Net als tinnitus kan het een neveneffect zijn, bijvoorbeeld van acute oorontsteking. (3)

Hyperacusis en ouderdomsslechthorendheid

Hyperacusis wordt gekenmerkt door een verhoogde waarneming van geluid. Deze gevoeligheid voor geluid maakt omgevingsgeluiden onprettig of zelfs pijnlijk. Ouderdomsslechthorendheid betekent daarentegen een verlies van gehoor, vaak in toenemende mate en gerelateerd aan de veroudering van het gehoorstelsel.(4)(5)

Oorontsteking

Oorontsteking is het gevolg van een ontsteking van de gehoorgang of -holte. Er zijn drie hoofdtypen: otitis externa, acute otitis media en otitis interna ofwel labyrinthitis. Deze drie typen oorontsteking vinden respectievelijk plaats in de buitenste gehoorgang, in de ruimte achter het trommelvlies en in de binnenste gehoorgang. De oorsprong van de ontsteking kan een virus of bacterie zijn. (6)

Hoe kunnen ooraandoeningen worden voorkomen?

Hoe kunnen ooraandoeningen worden voorkomen?

Er is een groot aantal verschillende ooraandoeningen en deze hebben verschillende oorzaken. Er kunnen echter enkele preventiemaatregelen worden genomen om de risico’s te beperken.

Voorzichtigheid in bepaalde situaties

Sommige activiteiten kunnen uw oren aantasten. Vliegt u vaak? Gaat u vaak naar het zwembad? Zowel lucht- als waterdruk kunnen tot een toename van cerumen leiden. Bent u regelmatig aan grote hoeveelheden stof blootgesteld? Aan verontreiniging? Deze situaties kunnen de oorzaak zijn van een toename in de cerumenproductie. Bij sommige omgevingsfactoren moet u dan ook extra opletten.(1)

Let op met lawaai!

Lawaai kan gevaarlijk zijn voor onze oren. Iedereen heeft een beperkt aantal zintuigcellen voor het opvangen van geluid. Wanneer deze cellen zijn beschadigd, worden ze niet vervangen. Het is daarom van groot belang dat u weet wat de gevaren zijn van lawaai om beter beschermd te zijn en alle gerelateerde aandoeningen te vermijden.

Meer informatie: Hoe bescherm ik mijzelf tegen lawaai?

Maak er een gewoonte van om uw oren schoon te maken...

Maak uw oren regelmatig schoon , dit reguleert de hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang en beschermt u tegen KNO-aandoeningen zoals oorsmeerverstoppingen.

Laten we hier eens verder naar kijken: hoe maak ik mijn oren op de juiste manier schoon?

...niet door zo maar iets in de gehoorgang te steken!

De gehoorgang is kwetsbaar. Steek er liever geen voorwerpen in, want hierdoor kan deze geïrriteerd raken of kan zelfs het trommelvlies per ongeluk worden geraakt. Bovendien zijn KNO-specialisten het erover eens dat katoenen wattenstaafjes niet dieper dan de oorschelp moeten worden gebruikt . Niet alleen brengen ze risico’s op letsel met zich mee, maar ze duwen het oorsmeer vaak dichter naar het trommelvlies, waardoor er gemakkelijker een oorsmeerverstopping ontstaat.(7)

Hoe voorkom ik oorsmeerverstoppingen?

Voornamelijk door voorzichtig te werk te gaan als u vaak oordopjes of een koptelefoon voor in de oren gebruikt. Reinig deze apparaatjes regelmatig om de kans op infectie te beperken.

Neem gerust contact met ons op

Niets kan de mening van een KNO-specialist vervangen. Bezoek uw arts voor een controle en een gehoortest en/of KNO-onderzoek om gehooraandoeningen te voorkomen. En negeer nooit ongebruikelijke symptomen!

Bronnen :
(1) Définition, causes et symptômes du bouchon de cérumen. 2019. www.ameli.fr
(2) Les acouphènes : définition, causes, conséquences. 2019. www.ameli.fr
(3) Perforation du tympan, Dr. Yohan Servais, médecin généraliste, 2018. www.docteurclic.com
(4)(5) Définition « presbyacousie » et « hyperacousie » www.larousse.fr Consulté le 15/01/2020
(6) Santé : Otite, définition. www.futura-sciences.com Consulté le 15/01/2020
(7) Justin O. Sevy ; Anumeha Singh. Cerumen Impaction. 2017

DENK ERAAN...

Door verder te browsen, accepteert u het gebruik van cookies en soortgelijke technologieën die het gebruik van uw gegevens door onze groepsmaatschappijen en derden, zoals reclamebureaus en partners, mogelijk maken, om publiekstatistieken te verkrijgen, u diensten en redactionele inhoud aan te bieden met betrekking tot uw interesses.