WHAT IS EARWAX?

In enkele woorden

De oren produceren oorwas, een waxachtige afscheiding die als functie heeft om de externe gehoorgang te beschermen. Nuttig in gematigde hoeveelheden maar schadelijk bij overmatige aanwezigheid: er kan zich een oorprop vormen die de gehoorgang kan blokkeren. Om de vorming van oorproppen te voorkomen, wordt aanbevolen om regelmatig een goede oorhygiëne toe te passen.

Cerumen wordt doorgaans "oorsmeer" genoemd, oorsmeer is een vette en geelachtige substantie. Waaruit bestaat het? Hoe wordt het geproduceerd? Welke functie heeft het? Moet het worden verwijderd om bescherming te bieden? We beantwoorden graag al deze vragen!

Cerumen: definitie

Aanmaak en samenstelling van cerumen

Cerumen wordt doorgaans oorsmeer genoemd en is een vette en waxachtige stof die in de externe gehoorgang wordt geproduceerd. Gaande van geel tot bruin, kan de kleur van persoon tot persoon verschillen, evenals de consistentie.

Oorsmeer wordt afgescheiden door de oorsmeerklieren, die zich in de onderhuid van de externe gehoorgang bevinden. Het bestaat uit triglyceriden, cholesterol, ceramiden, oortalg en diverse vetzuren. Door zich te mengen met de talg die door de omliggende talgklieren wordt geproduceerd, wordt het vloeibaar en worden de wanden van de externe gehoorgang ermee bedekt. Geleidelijk aan wordt het dikker door de in de gehoorgang aanwezige stofdeeltjes en huidschilfers.

Wat is de rol van oorsmeer?

De 3 voornaamste taken van oorsmeer zijn:

  • De smering van de wanden van de gehoorgang;
  • Het opvangen van vreemde stoffen die het oor binnendringen, zoals stof, bacteriën of huidschilfers: oorsmeer heeft een beschermende functie;
  • De automatische reiniging van de externe gehoorgang.

Deze laatste eigenschap is enkel van toepassing bij een correcte, natuurlijke evacuatie. De overproductie van oorsmeer is echter moeilijk om uit de gehoorgang te verwijderen... Verschillende factoren kunnen dit proces voor sommigen bemoeilijken!

Produceert iedereen dezelfde hoeveelheid oorsmeer?

Het antwoord is eenvoudig: nee!

Sommige mensen produceren van nature meer oorsmeer dan anderen, zonder een duidelijke reden. Verschillende externe factoren kunnen de oorsmeerklieren stimuleren om meer oorwas af te scheiden om de gehoorgang te beschermen tegen vreemde elementen: een stoffige omgeving, het gebruik van oordopjes, katoenen wattenstaafjes, frequent zwemmen, enz.

Cerumen: oorhygiëne en preventie

Cerumen: oorhygiëne en preventie

Zoals hierboven uiteengezet, is oorsmeer bevorderlijk en heilzaam voor onze gezondheid. Moeten we het proberen te verwijderen door onze oren grondig te wassen?

In feite gaat het allemaal om evenwicht. Ondanks de voordelen van gematigde hoeveelheden kan oorsmeer schadelijk zijn in overmatige hoeveelheden. Als het niet correct naar buiten wordt geëvacueerd, kan het zich ophopen in de bodem van de externe gehoorgang en een verstopping veroorzaken, ook wel een oorsmeerprop of oorprop genoemd.

Wat zijn de symptomen van een verstopping van de gehoorgang door oorsmeer?

De eenvoudigste manier om de vorming van oorproppen te voorkomen? Pas regelmatige een correcte oorhygiëne toe! zo wordt de hoeveelheid oorsmeer in de gehoorgang van het uitwendige gehoorkanaal gereguleerd en het risico op oorverstoppingen vermeden.

Ik wil er graag meer over weten! Hoe maak ik mijn oren correct schoon?

Merk op dat als deze reinigingsprocedure regelmatig moet worden uitgevoerd, niet alle oorreinigingsmiddelen geschikt zijn. KNO's zijn het ermee eens dat wattenstaafjes de vorming van oorsmeer kunnen bevorderen wanneer ze niet op de juiste manier worden gebruikt en moeten daarom worden vermeden.

Wist u dat het een van de voordelen van zeewater is om de scheiding van oorsmeer mogelijk te maken en de natuurlijke evacuatie van oorsmeer naar buiten toe te vergemakkelijken? Om uw oren in alle zachtheid te reinigen, bestaan er oplossingen op basis van zeewater!

*Bronnen: Docteur Pierre Drweski, ORL.

DENK ERAAN...

Door verder te browsen, accepteert u het gebruik van cookies en soortgelijke technologieën die het gebruik van uw gegevens door onze groepsmaatschappijen en derden, zoals reclamebureaus en partners, mogelijk maken, om publiekstatistieken te verkrijgen, u diensten en redactionele inhoud aan te bieden met betrekking tot uw interesses.