VERSTOPT OOR: WELKE BEHANDELING KIEZEN?

In enkele woorden

Om in alle zachtheid een oorprop te verwijderen, gebruikt u best een waterige oplossing met oppervlakteactieve stoffen met cerumenolytische en cerumenoplossende eigenschappen. Als de symptomen aanhouden, kan de verstopping ernstig zijn: maak een afspraak met uw kno-arts voor een mechanische ingreep. Denk eraan dat het gebruik van een geschikte ooroplossing wordt aanbevolen om de prop zacht te maken voorafgaand aan de medische extractie. Opgelet: het wordt sterk afgeraden om de oorprop zelf proberen te verwijderen met een voorwerp! Houd er rekening mee dat het gebruik van een vloeibare oplossing niet wordt aangeraden in het geval van een oorontsteking of de perforatie van het trommelvlies.

Denk voor u een arts raadpleegt om de oorprop te verwijderen, na over de juiste ooroplossing? Verkrijgbaar in de apotheek, kunnen ze thuis in alle zachtheid oorproppen verwijderen en voorkomen! We vertellen u er alles over.

Verstopt oor: de vorming en symptomen van oorproppen

Cerumen is een geelachtige afscheiding die door onze oren wordt geproduceerd. De rol ervan is om het externe gehoorkanaal en trommelvlies te beschermen door als barrière op te treden tegen bacteriën en ziektekiemen. Betekent dit dat oorsmeer nuttig is voor onze gezondheid? Ja! Maar in gereguleerde hoeveelheden. Zonder een regelmatige oorhygiëne , kan deze afscheiding zich onderin de gehoorgang ophopen en een compacte massa vormen, waardoor het oor verstopt raakt. Dit wordt een oorprop genoemd.

De symptomen van een oorprop kunnen de volgende zijn:

  • Een afname van het gehoor
  • Een verstopt oor of drukkend gevoel in het oor
  • Irritaties, jeuk of pijn in de gehoorgang
  • Tinnitus (oorsuizen) of duizeligheid*...

Wat moet u doen indien uw oor verstopt is door een oorprop?

Opgelet: het wordt sterk afgeraden om de oorprop zelf proberen te verwijderen met een voorwerp! In het geval van otitis of geperforeerde trommelvliezen worden ooroplossingen afgeraden.

Hoe kan ik doeltreffend mijn oorprop behandelen?

Er bestaan twee manieren om een oorprop te behandelen. Dat hangt af van de omvang van de verstopping. Als de prop niet omvangrijk is, kan een aangepaste ooroplossing voldoende zijn. Als deze methode niet succesvol is en de symptomen aanhouden, is de oorprop mogelijk te hard geworden. Het is dan noodzakelijk om een afspraak te maken met een oorspecialist om een medische interventie te laten uitvoeren.

Vraag uw apotheker, arts of kno-arts om advies.

Een oorprop laten verwijderen bij de oorarts

Indien de verstopping te ernstig is, is medische tussenkomst vereist. De behandelaar stelt eerst een diagnose om de vorming van een oorprop te bevestigen. Indien aanwezig, irrigeert de arts de gehoorgang met een oplossing van warm water met behulp van een klysmalampje of een klein slangetje. Zo kan de oorprop fragment per fragment verwijderd worden uit het oorkanaal. Indien deze procedure zonder succes is, gaat de arts over tot de handmatige extractie met behulp van een zuiger.

Een oorprop behandelen met een aangepaste ooroplossing

Vooraleer een afspraak te maken met uw kno-arts, kunt u proberen om de oorprop thuis te behandelen met een geschikte ooroplossing die in de apotheek verkrijgbaar is. Zoals hierboven vermeld, kan deze methode doeltreffend zijn als de oorprop niet volledig gevormd is. Denk er ook aan dat een geschikte ooroplossing nuttig is als voorbereiding op een mechanische ingreep. Als de prop niet volledig verwijderd wordt, kan deze wel worden verzacht. Deze eerste stap vergemakkelijkt de extractie die de arts zal uitvoeren.

Verstopte oren: welke ooroplossing moet ik kiezen om mijn oorprop te behandelen?

Geeft de voorkeur aan een waterige oplossing met cerumenoplossende en cerumenolytische eigenschappen. Wat is dat juist? Let bij de keuze van uw ooroplossing op de aanwezigheid van oppervlakte-actieve stoffen. Hun werking op de oorsmeerprop veroorzaakt een emulsie, die vervolgens op natuurlijke wijze buiten de gehoorgang wordt geëvacueerd.

Oorproppen voorkomen: hoe voorkomt u verstopte oren?

Om de vorming van een oorprop te voorkomen, is het raadzaam om uw oren regelmatig te reinigen met een geschikt oorhygiëneproduct. De aan te bevelen reinigingsmethode is een waterige oplossing op basis van zeewater.

Hoe maakt u uw oren goed schoon? Ik vergelijk mijn opties!

Regelmatige oorhygiëne voorkomt dat oorsmeer zich kan ophopen in de gehoorgang en voorkomt zo de vorming van oorproppen. Denk eraan dat wattenstaafjes moeten worden vermeden , in plaats van oorsmeer te verwijderen, duwen ze het verder in het oorkanaal, waardoor de vorming van oorproppen wordt bevorderd.

Help me om het geschikte product voor mijn oorhygiëne kiezen!

DENK ERAAN...

Door verder te browsen, accepteert u het gebruik van cookies en soortgelijke technologieën die het gebruik van uw gegevens door onze groepsmaatschappijen en derden, zoals reclamebureaus en partners, mogelijk maken, om publiekstatistieken te verkrijgen, u diensten en redactionele inhoud aan te bieden met betrekking tot uw interesses.